sobota 16. marca 2013

PARCELY registra "E" evidované na mape určeného operátu, časť I

Parcely registra E-KN resp. É-čkové pozemky, parcely z pozemno-knižnej vložky, hárku, alebo parcely zobrazené na starších mapách sú pozemky, ktoré zobrazujú pôvodné nehnuteľnosti na mape určeného operátu. V texte budem ďalej pre zjednodušenie používať len výraz parcely E-KN. Tu by som ešte uviedol rozdiel medzi parcelou a pozemkom. Pozemok je nehnuteľnosť vonku v teréne a parcela je jeho zobrazenie v mape.

Zákon č. 162/1995 Z.z. (katastrálny zákon) nám mapu určeného operátu definuje ako: "Mapou určeného operátu sa rozumie mapa, na ktorej sú zobrazené pozemky vymedzené vlastníckymi hranicami v nájme právnických osôb a fyzických osôb a sú zlúčené do väčších celkov".

Poďme sa teda pozrieť na to, čo sa za touto definíciu skrýva. Predtým sa ale musíme vrátiť do minulosti.

Minulosť

V minulosti sme mali spoločnú históriu za čias Rakúsko-Uhorska, kedy sme mali spoločnú evidenciu nehnuteľností. Tak to vieme aj najjednoduchšie ukázať na pohraničnom území medzi dnešným Rakúskom a Slovenskom. Tu vidíme, že v Rakúsku pozemky ostali tak ako boli za dávnych čias a u nás sú, ako píše zákon, "zlúčené do väčších celkov". Dokonca, keď sa pozrieme bližšie, vieme identifikovať štátnu hranicu aj bez toho, aby sme videli zobrazenie hranice na mape.




Čo spôsobilo toto zlúčenie? Naša politická situácia z 50-rokov. Vtedy prišlo k rozhodnutiu prestať používať tieto katastrálne mapy a tvoriť nové mapy registra C resp. C-čkové, ktoré majú vychádzať z reálneho užívania pozemkov. Pozemky sa teda zamerali tak ako boli v teréne viditeľné. Založili sa JRD (jednotné roľnícke družstvá) a pozemky sa zmapovali tak ako existovali v teréne. A kedže v teréne už prestali exitovať pôvodné hranice, pretože sa rozorali, vznikol tak celý súvislý pozemok.




Vidíme teda situáciu v minulosti a teraz. Zeleným sú pôvodné nehnuteľnosti a modrým súčasné.

Súčasnosť

Politická situácia za zmenila. No mapy z meraní sme neprestali používať, ale snažili sme sa využiť ich presnosť. Máme tak dve mapy mapu C-KN a mapu E-KN. Teda ako keby sme mali dve mapy, ktoré podložíme pod seba a každá z nich je tak v samostatnej vrstve.



Dnes sa snažíme o to, aby sme parcely E-KN preniesli do mapy C-KN a vytvorili tak jednu súvislú katastrálnu mapu registra C-KN. Dosiahnem tým to, že tieto pozemky sa prenesú (zobrazia) do katastrálnej mapy. V praxi sa tento prenos deje geometrickým plánom na určenie vlastníckych práv (obnovu právneho stavu). Uvedeným procesom tak získavame presnejšie mapy, opravené výmery druhov pozemkov a zároveň vieme pozemky zdaniť podľa ich skutočnej výmery a správneho druhu pozemku.

Pozrime sa znova na ukážku pôvodného pozemku na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskom, kde si zobrazíme pre zjednodušenie len jeden pozemok E-KN (zelený) a pozemok C-KN (modrý).



Vieme teda povedať, že parcely C-KN obsahujú parcely E-KN, parcely C-KN sa tak združujú (zlučujú) v sebe pozemky E-KN. Ako sme uviedli vyššie tieto parcely E-KN sa snažíme prevádzať na parcely C-KN a tak pozemky E-KN zanikajú a výsledkom bude jedna katastrálna mapa s C-KN pozemkami.

Záverom treba ešte povedať, že pozemky E-KN a aj C-KN sú označené svojím parcelným číslom a značkou druhu pozemku. Tu som ich pre zjednodušenie nezobrazoval.







6 komentárov:

  1. dakujeme, zaujimavy clanok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den .pred 6rokmi som kupil parcelu E. Dal som ju zamerat kvoli prevodu na C. Po 6 rokoch chcu vysporiadat susednu parcelu C a zistilo sa ze tam su este nejaké zvysne metre z parcely, ktoru som odkupoval..Co ak ma teraz napadnu za drobenie pol. pôdy?

      Odstrániť
  2. Pri obnove parciel z E na C neplati podmienka na drobenie pozemkov.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry vecer, chcem sa opytat, co znamena na LV dole v Ine udaje: PKV 1455 pre parcely reg. E KN 3170 3354; PKV 2758 pre parcelu reg. E KN 5242
    pozemok predavame a neviem, ci to nieco neovplyvni pri prepise vlastnika na katastri. dakujem velmi pekne za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aky prakticky vyznam ma pre vlastnika C parcela? Dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Parcela registra C je zamerana, vytycena, presne hranice, presne m2. Parcela registra E nema jasne hranice. Chapete prakticky vyznam pre vlastnika?

      Odstrániť